Regels over water op je werk

Ja er zijn regels waar je als werkgever aan moet houden, hoe vervelend dit ook is. Mensen die fysieke arbeid verrichten in warme omstandigheden moeten veel en vaak water drinken, maar zelfs medewerkers die op kantoor zitten met airconditioning moeten voldoende water drinken.

Wij hebben het volgende gevonden

Een werkgever draagt de verantwoordelijkheid voor de bescherming van de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers, en uitdroging is absoluut een risico voor de gezondheid. De Arbo-wetgeving in Nederland biedt minimumregels voor de werkomgeving van werknemers: voldoende schoon sanitair, minimale afmetingen van een werkplek, faciliteiten om uw handen te kunnen wassen en een schone, veilige plek om te lunchen. Er zijn echter geen regels over het aanbieden van voldoende drinkwater. Er wordt werkgevers wel geadviseerd om tijdens warm weer medewerkers meer te laten drinken, maar niet over wie dat water aan moet bieden. Je wordt geacht je eigen water mee te nemen. Heb je kraanwater tot je beschikking als werknemer dan heb je geluk, zo niet dan zal je ergens water moeten kopen. Maar let op, zelfs dan is de werkgever niet verplicht de werknemer in de gelegenheid te stellen om buiten pauzes om water te laten drinken.

Drink water op het werk, dit verhoogt de productiviteit

Geen koffie of redbull, maar water geeft de mens meer energie (natuurlijke energie). Wanneer jij tussendoor en tijdens het eten (ochtend, middag en avond) water drinkt gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je voeld je vitter, vitaler en je bruist van meer energie.

Niet alleen je brein heeft een verse watertoevoer nodig. Ook je organen, spieren, huid en je bloed varen er wel bij. Sterker nog; wanneer je bloed meer water verliest dan het binnen krijgt ben je al aan het uitdrogen. En dat gaat sneller dan je denkt. Op het moment dat je dorst krijgt ben je al in het eerste stadium van uitdroging beland. Direct merkbare effecten zijn dan: vermoeidheid, slordig werk, verwarring, een licht ontvlambaar humeur en een haperend korte termijn geheugen.

Kortom: je productiviteit neemt een duik wanneer je te weinig water drinkt.

Oké helder, dus? Water = goed. Te weinig water = slecht. Te veel water is trouwens ook niet goed. Maar wat is dan precies genoeg water om je brein optimaal te laten functioneren en je lijf gezond te houden?

Het voedingscentrum raadt zo’n 1,5-2 liter per dag aan – ongeveer 8 tot 10 glazen water. Hoeveel je exact nodig hebt, hangt af van je geslacht en je bouw. Maar laten we het voor het gemak even op het gemiddelde van 9 glazen houden. En ga er eens vanuit dat je ⅔ van je waterbehoefte tijdens kantooruren consumeert. Dat betekent dan:

⅔ x 9 glazen = 6 glazen / 8 uur = ¾ glas per uur. Driekwart glas per uur. Ongeveer 3 glazen in de ochtenduren en 3 glazen in de middaguren op kantoor.

Geef een reactie