Zelf een storing verhelpen

Uiteraard hoort een watercooler van Aqua Light altijd probleemloos te werken maar het kan gebeuren dat door onvoorziene omstandigheden er zich toch een probleem voordoet. Onderstaand vindt u enkele oorzaken en oplossingen van problemen welke zich voor kunnen doen. Tevens geven wij u enkele tips over hoe dergelijke ongemakken te voorkomen. Mocht u een storing niet eenvoudig zelf kunnen verhelpen schroomt u dan niet om contact met ons op te nemen.

Er komt geen water uit de cooler?

Indien er geen water uit de cooler komt kan dat maar door 2 oorzaken komen:

1 – Het luchtfiltertje zit verstopt (bijvoorbeeld als gevolg van een lekke fles of het niet correct verwisselen van een fles).

Om deze oorzaak weg te nemen moet het luchtfiltertje uit de cooler worden verwijderd en gedroogd. Haal hiervoor de fles van de cooler en trek het luchtfiltertje recht omhoog uit de  (zie onderstaande foto’s).

 

Probeer vervolgens zoveel mogelijk water uit het luchtfiltertje te verwijderen (tik met het open pijpje op een harde ondergrond zodat er waterdruppels uit komen) en leg vervolgens het luchtfiltertje een dag te drogen op de verwarming of in de zon. Gedurende deze periode kunt u de fles tijdelijk (zonder luchtfiltertje) weer op de cooler plaatsen voor gebruik (als er nu wel weer water uit de cooler komt was het luchtfiltertje duidelijk de oorzaak). Als het luchtfiltertje droog is kunt u deze weer terug plaatsen. Mocht het luchtfilter niet meer goed functioneren kunt u via onze website of telefonisch een nieuwe bestellen.

Indien het bakje rond de pin (waar de fles overheen schuift) vol staat met water is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een lekke fles. Plaats deze fles dan niet terug maar markeer deze met een viltstift en zet de fles apart (hier krijgt u gratis een nieuwe fles voor). Maak het bakje leeg/droog en schoon en plaats een nieuwe fles (kijk hieronder voor de juiste plaatsing van een fles). Gebruik altijd Cooler Clean Spray bij het vervangen van een fles.

2 – Het water in de cooler is bevroren.

Indien het water in de cooler is bevroren zal dat de uitloop van het koud water tappunt verhinderen. Als dat het geval is (er komt bijvoorbeeld wel water uit het lauwe tappunt maar niet uit het koud water tappunt) dan moet het water in de cooler afkoelen. Trek hiervoor de stekker gedurende ca. 4 uur uit het stopcontact en controleer daarna of het koud water tappunt weer water geeft. Als dat het geval is kunt u zelf de thermostaat terug draaien om de koelunit naar een hogere temperatuur af te stellen. Pak hiervoor een kleine schroevendraaier (spanningzoeker) en draai de thermostaatschroef tegen de klok in terug. U vindt de stelschroef aan de achterkant van de cooler (zie foto).

Er loopt water (achter) uit de cooler, m.a.w. de cooler lekt.

Indien er water uit de cooler lekt is dat in 99% van alle gevallen het gevolg van een lekke fles, er zitten dat vaak (niet zichtbare) haarscheurtjes in de bodem van de fles die lucht aanzuigen. Omdat elke watercooler werkt volgens het principe van de “Wet van de communicerende vaten” zal een lekke fles het vacuüm boven het water in de fles (als deze op de cooler staat) opheffen met als gevolg dat deze leegloopt in de cooler (het water loopt dan achter onder aan de cooler eruit). Hoewel het erg vervelend kan zijn is de oplossing eigenlij heel simpel, de fes vervangen.  Als u de lekke fles heeft vervangen voor een nieuwe zorg er dan ook voor dat het water in de cooler (restant van de lekke fles) is opgeruimd omdat het anders lijkt of de nieuwe fles ook lekt. Controleer gedurende ruim een uur na vervanging of de lekkage is gestopt. Als dat het geval is verzoeken wij u de lekke fles te markeren, deze apart te zetten en bij de eerstvolgende waterlevering deze aan onze chauffeur mee te geven. U krijgt hier uiteraard gratis een nieuwe fles voor.

TIP: plaats de cooler na lekkage tijdelijk op een droge (hand)doek om te zien of de cooler niet meer lekt.

Het correct plaatsen van een nieuwe fles

Omdat een lekke cooler of een verstopt luchtfiltertje vaak wordt veroorzaakt door het verkeerd plaatsen van een nieuwe fles tonen wij onderstaand hoe u op de juiste wijze een nieuwe fles op de cooler zet.

LET OP: Verwijder altijd de stikker van de dop als u een nieuwe fles op de cooler plaatst!

        

NIET ZO MAAR ZO

Elke fles wordt afgesloten met een kapje dat in de dop zit (deze blijft op de pin zitten als u een fles op de cooler zet) zodat de fles bij het plaatsen/vervangen niet lekt. Daarom is het belangrijk dat de fles recht op de pin van de cooler gezet wordt. Uiteraard is een fles best zwaar om op de cooler te plaatsen maar als dat niet correct gebeurd kan het afsluitkapje van de dop eruit schieten waardoor er lekkage kan ontstaan of het luchtfilter kan nat worden (zie bovenstaand voor de gevolgen).

Gebruik Cooler Clean Spray

Tevens is het voor een goede hygiëne van de watercooler belangrijk dat de cooler vrij blijft van bacteriën. Gebruik daarom bij elke nieuwe fles de Cooler Clean Spray en spuit zowel de pin van de cooler als de dop van de fles goed in. Hierdoor voorkomt u dat de cooler van buitenaf wordt verontreinigd met bacteriënof virussen.