FAQ


Wat is het verschil tussen Aqua Cooler drinkwater en kraanwater?

Vroeger sprak men van “Wij hebben duinwater”. Dat was regenwater opgevangen in de duinen. Tegenwoordig wordt er water van de grote rivieren (o.a. Rijn en Maas) in Biesbosch en duinen gefiltreerd. Rivierwater is sterk verontreinigd door industriële afvalstoffen, bestrijdingsmiddelen, zware metalen, hormonen, radioactiviteit en stoffen waarvan we het bestaan misschien nog niet weten. Rivierwater is hierdoor voor menselijke consumptie ongeschikt. Het bevat zeer schadelijke stoffen, die zich in de hersenen en vetlaag kunnen ophopen en invloed kunnen uitoefenen op celstructuren en DNA. Ons leidingwater is dus gezuiverd oppervlaktewater (meestal afkomstig van de grote rivieren), geschikt gemaakt voor consumptie, door filtratie, chlorinatie en dechlorinatie en tegenwoordig ook vaak ontharding. Bij het op transport stellen van het leidingwater, via de waterleidingen welke soms wel 30 km van het tappunt af kunnen liggen, voldoet het leidingwater aan de eisen van de Waterleidingwet, maar wil nog niet zeggen dat het niet beter kan. Ook aan de tappunten die onder regelmatige inspectie staan, moet het leidingwater aan de eisen voldoen. Toch kan er tijdens het transport iets misgaan en regelmatig ontstaan er dan ook calamiteiten, waardoor het leidingwater tijdelijk niet geschikt is als drinkwater en worden wij via de media gevraagd een paar dagen het water niet te drinken. Aqua Cooler daarentegen is van de beste kwaliteit en vrij van bacteriën en virussen.

top


 

Hoe wordt “Aqua Cooler” geproduceerd?

Aqua Cooler’s zuivere drinkwater wordt gewonnen uit een bron, uitgebreid gezuiverd d.m.v. ontijzering, actief-koolfiltratie en ontharding, gevolgd door omgekeerde osmose, waardoor het water wordt ontdaan van nagenoeg alle opgeloste stoffen en verontreinigingen en voor 100% van alle bacteriën. Aan het zeer zuivere drinkwater wordt een kleine hoeveelheid Calcium, Magnesium en Kalium toegevoegd en het wordt met zorg gebotteld. Het gebruik van ozonsterilisatie garandeert de zuiverheid van het water. Het gehele productieproces geschiedt in een schone en stofvrije ruimte en het bottelen geschiedt in een ruimte onder overdruk, zodat er geen verontreinigde lucht kan binnenstromen. Het aldus verkregen zeer zuivere drinkwater staat onder zeer strenge controle.

top


 

Hoe wordt de kwaliteit van Aqua Cooler drinkwater gecontroleerd?

Na elke “bottle-run” wordt het water door een universiteitslaboratorium uitvoerig getest. Zie ook onze gemiddelde wateranalyse.

top


 

Wat is de houdbaarheidstermijn?

Op de dop van de fles staat de houdbaarheidsdatum aangegeven. Dit is een jaar vanaf de datum van bottelen.

top


 

Wat is de kwaliteit van Aqua Cooler drinkwater?

Aqua Cooler drinkwater is van de beste kwaliteit, zoals de kwaliteit van drinkwater moet zijn. Zie ook Aqua Cooler!

top


 

Zitten er nog bacteriën in?

Nee, door de zuivering met omgekeerde osmose worden alle bacteriën en virussen voor 100% uit het water gefiltreerd en bij het afvullen van de flessen wordt tevens wat ozon toegevoegd, waardoor er ook geen bacteriën meer in kunnen komen. Daarom kunnen we dan ook gemakkelijk een houdbaarheidstermijn van een jaar aanhouden, want waar geen bacteriën zijn, kunnen ze ook niet groeien.

top


 

Kan er bacteriegroei optreden?

In de fles Aqua Cooler kan geen bacteriegroei optreden, omdat er geen bacteriën in zitten.

top


 

Moet de cooler regelmatig gereinigd worden?

Ja, het is aan te bevelen de cooler periodiekte laten reinigen. Een service-abonnement, voor het tweemaal per jaar laten reinigen van de cooler, kunt u bij ons afsluiten.

top


 

Zijn er meerdere modellen?

Ja, er zijn meerdere modellen en uitvoeringen. We hebben de standaard kunststof Oasis coolers, modellen Rondy en Aquarius. Deze coolers worden geleverd in staande modellen en tafelmodellen. Dezelfde coolers kunnen wij leveren in elke door u gewenste kleur en ook in een prachtige RVS-uitvoering. Alle coolers zijn voorzien van twee tapkraantjes, koud/kamer (koud water van ca. 6 °C en kamertemperatuur) en koud/heet (koud water van ca. 6 °C en heet water van ca. 95 °C). De coolers kunnen wij ook in speciale uitvoeringen leveren, eventueel voorzien van uw logo.

top


 

Als je alles uit het water haalt, krijgt men dan niet tekort kalk naar binnen?

Nee, dat is een misvatting. De kalk die je nodig hebt krijg je binnen door groenten te eten, melk te drinken etc., maar niet door het drinken van water.

top


 

Is een proefplaatsing helemaal gratis?

Tijdens de proefplaatsing is het gebruik van de watercooler en de eerste fles Aqua Cooler water geheel gratis. U betaalt slechts het water dat u meer gebruikt dan de eerste gratis fles.

top


 

Is een filtercooler met een vaste aansluiting op de waterleiding niet goedkoper

Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als ze deze vraag niet zouden stellen en ja, in sommige gevallen is het toepassen van filters en filtercoolers goedkoper dan watercoolers met flessen. Systemen met alleen filtratie zijn echter niet zo geschikt voor Nederlands leidingwater. Nederland is het enige land ter wereld waar men niet preventief chloor aan het leidingwater toevoegt. Hierdoor kunnen de bacteriën, die in het leidingwater zitten, op de filters gaan groeien en daardoor problemen met bacteriegroei gaan geven. Alleen bij RO-coolers, waarbij omgekeerde osmose als membraanfiltratie wordt toegepast, heeft men geen problemen met bacteriegroei. Deze installaties zijn echter wat aanschaf betreft veel duurder en verlangen ook meer onderhoud.

top


 

Wat is het stroomverbruik van een cooler?

Het stroomverbruik van een watercooler is voornamelijk afhankelijk van twee condities:

  • Omgevingstemperatuur
  • Gebruik van de cooler

Om het stroomverbruik van een watercooler over een periode van een week te schatten, gaan we uit van het volgende voorbeeld.
De cooler is geplaatst in een ruimte met een omgevingstemperatuur van 20 ºC.

  • Alle coolers: Gedurende een 40-urige werkweek wordt er 2x per uur gedurende 5 seconden koud water getapt.
  • Koud/heet coolers: 1/4 van het heet-watertankje (ongeveer 375 ml) wordt elk uur afgetapt via het heet-waterkraantje.
  • Voor de overige 128 uur is de cooler wel ingeschakeld, maar wordt er geen water afgenomen.

Het gemiddelde stroomverbruik van een watercooler, gemeten gedurende de hierboven omschreven test is:

  • Koud/kamer: 4,5 kWh per week
  • Koud/heet: 8,5 – 10,5 kWh per week

Om de kosten van het stroomverbruik per week uit te rekenen, volstaat het om de bovenstaande kWh-getallen te vermenigvuldigen met de kostprijs per kWh.

top


 

Is Aqua Cooler water geschikt voor baby’s?

Ja, in tegenstelling tot leidingwater is Aqua Cooler zeer geschikt voor baby’s. Vooral de hoeveelheden lood, die in leidingwater voorkomen (de norm voor leidingwater is maximaal 10 microgram/l) kunnen schadelijk zijn voor baby’s en jonge kinderen. De meeste consultatiebureaus zullen de moeders adviseren bron- en/of mineraalwater te gebruiken. Men vergeet vaak dat mineraalwater vaak hoge concentraties mineralen kunnen bevatten, waarvoor baby’s overgevoelig kunnen zijn. Aqua Cooler, de naam zegt het al, is zeer “light” water met een zeer laag mineraalgehalte.

top